Dersom du ikke helt skjønner hva «Vanity Fair» (2004) handler om, er det i alle fall ikke på grunn av dialogen:

  • «Fortell meg mer om din bror, Jos» … «Det er ikke mer enn hva du vet allerede. Han er hjemme, på permisjon fra India. Han har en god stilling» … «Den har gjort ham rik» … «Men jeg er redd han lever et ensomt liv».  — Becky Sharp (Reese Witherspoon) får en innføring i det hun allerede er klar over fra venninnen Amelia Sedley (Romola Garai).
  • «Lord Tarquin og den ærverdige John Villiers» … «Man uttaler ikke «den ærverdige» høyt» … «Vel vel, du kjenner bedre til disse tingene enn jeg. Det jeg lurer på er: Ber disse guttene deg hjem? Møter du møndrene og søstrene deres?» … «Iblant» … «For du skal ikke mangle noe, vet du. Den britiske kjøpmannens sønn skal ikke mangle noe». — John Osborne (Jim Broadbent) og sønnen George (Jonathan Rhys Meyers) sørger for at den som måtte være i tvil skjønner at Osborne er en Rik Oppkomling Uten Dannelse.
  • «Jeg har en stor formue, men ikke høy byrd. Så jeg må velge mellom en fattig adelsmann, eller en rik borgerlig som deg.» … «Du har jammen et godt grep om problemstillingen» … «Jeg skulle gjerne hatt en tittel, men min verge sier at hvis du og jeg slår formuene våre sammen, kan vi kjøpe oss en tittel». — Miss Swartz (Kathryn Drysdale) gir George og alle som måtte være interessert en forelesning i Giftekniving 101.
  • «Jeg hater maten vår. Og jeg har ingen leker. Ingen jeg har lyst på, i alle fall». George Osborne jr. etablerer seg selv som uspiselig drittunge.
  • «Pengene jeg brakte inn i familien» … «Kjøpte min nesteldste sønn, som alle vet er gal». — Lord Steyne (Gabriel Byrne) forteller svigerdatteren om mannen hun er gift med.
  • «Jeg er kongen, Lady Gaunt. Jeg overstyrer rang». — Kongen av England (Richard McCabe) føler behov for å informere hoffet om hvem han er.
  • «Er det noen andre jeg kan si fra til?» … «Min bror, antar jeg. Men jeg vil nødig bry ham ettersom Becky kommer snart». — Beckys ektemann Rawdon Crawley (James Purefoy) er havnet i gjeldsfengsel, arrangert av Beckys elsker. Becky kommer ikke snart.

Den indiske regissør Mira Nair har forresten satt et ikke helt heldig, kyllingfettet fingeravtrykk på «Vanity Fair». Den meget omtalte indiske frodigheten er lite overbevisende. Men Rhys Ifans ligner i det minste på George Harrison på coveret til Sgt Pepper, og samtlige kostymer ser ut som om de er laget av stoff fra Lakshmi Fashion på Grønland.

 

Publisert 19. april 2009.