Mer MJ. The Daily Mail snakker i dag med en plastisk kirurg som mener dette med hudsykdommen Vitiligo – grunnen Michael Jackson oppga som grunn for at huden hans plutselig var hvitere enn en fransk adelsdames på 1700-tallet – var en av de få utseenderelaterte tingene Jackson faktisk var ærlig om. Legen hevder det vil være umulig å få hud til å bli så hvit når den opprinnelig er mørkebrun. Argumentet er en smule vanskelig å svelge all den tid Jacksons hud blir gradvis lysere opp gjennom, ikke flekkete, slik man skulle tro den ville bli. Så jeg tror nok fremdeles på den ulykkelige og selvforaktende forklaringen og ikke den medisinske.

Men er det ikke pussig hvordan Michael Jackson, av alle, hvis vi legger til grunn at han gikk til disse drastiske skrittene for å gjøre huden sin lysere, feirer vakre svarte kvinner, ansiktene deres og kroppene deres, mer enn nesten noen annen i musikkvideoene sine? Det er lett å glemme i den overkroppete «In the closet», men kamera virkelig dyrker profilen til Naomi Campbell i åpningsbildene der. Iman er den prototypiske eksotiske prinsesse i «Remember the Time». For ikke å glemme den navnløse dama som synes det er en god idé å gå gjennom en halvbråkete guttegjeng i verdens korteste minste kjole i «The Way You Make Me Feel», silikonpuppene til Janet i «Scream», den storøyde collegejenta i «Thriller» og den utrolig vakre jenta i jeans som avslutter ansiktsmorfesekvensen i «Black or White».

in the closet 1

Det skaper et inntrykk av at Michael Jackson ikke så mye hadde et problem med svarthet som sådan annet enn svartheten som en del av sitt eget frastøtende jeg – for det var vel det han egentlig syntes der han stod og så på the man in the mirror. Og at det var en følelse som på en eller annen måte ble overført til dem han etterlater seg, ettersom han passet på å sørge for at de tre barna ble påfallende lyse i huden. På en merkelig måte gjør det hele historien enda rarere og enda tristere.

 

Publisert 29. juni 2009.

 

Reklamer