Vi tilbringer omtrent 1,2 år av livene våre med å vente på at noen i den andre enden skal ta telefonen. Nå har Newsweek skrevet en artikkel om den intetsigende musikken som er ment å gjøre deg i godt humør, eller i alle fall mindre frustrert, Det viser seg at vi kan takke avantgardekomponisten Erik Satie, du vet, mannen bak «Gymnopédies», for muzakfenomenet. Som Russ Juskaiian skriver i sin artikkel, var Satie besatt av tanken på at det ikke lenger var mulig å kommunisere med publikum og at fremtidens musikk var dømt til å være komfortabel og intetsigende, som en lenestol. Resultatet var fem stykker Satie kalte «møbelmusikk», som ble spilt som bakgrunnsmusikk på bordeller.

erik satie

Hva telefonmuzak angår, spør Juskalian om det egentlig er en god kombinasjon med balsamaktig musikk som hvert tredevte sekund blir avbrutt av stemmen som informerer om det åpenbare, nettopp at du stadig rykker frem og at de blir veldig glade om du holder ut litt lenger. Like effektivt som musikk er uansett å få meldinger om din konkrete fremgang i køen – at det er så-og-så mange minutter eller så-og-så mange innringere igjen. Det får artikkelforfatteren til å spørre om hvordan telefonkøfremtiden vil se ut: Om det vil være mulig å kjøpe seg frem til førsteplassen i køen, og om firmaer vil begynne å gi falsk informasjon om hvor du er i køen for å få deg til å holde fast litt lenger før du legger på.

Spørsmålet som ikke besvares er hvorfor musikken i telefonen må være så fløyelsbløt og svulstig som den er. Dersom det spilles en sang du har hørt før, er det av en eller annen grunn nødt til å være en gregoriansk versjon, eller med panpipes. Det er en fin grense der musikk bikker over fra å være beroligende til å være enerverende, der insisteringen på at du skal slappe av blir påtrengende og overdrevet. Et evig spørsmål er hvorfor det ikke er mer jazz, særlig pianobasert jazz, på ymse supporttelefoner. Et råd til Telenor, NSB og andre firmaer som kundene iblant er forbitret på: Hva med å bruke Herbie Hancock eller Dave Brubeck på linjen før dere tar telefonen? Det spørs om ikke innringerne vil være betydelig mykere, mildere og ha langt større forståelse for at det ikke er så lett å være dere heller når de etter lang dags ferd mot natt omsider kommer frem til målet.

telefon

Publisert 16. august 2009.

 

Reklamer